PROHACCP - produkty wykrywalne, produkty HACCP


Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi artykułami z zakresu bezpieczeństwa żywności.

Rentgen na linii

Żadna szanująca się firma nie może sobie pozwolić, aby konsument znalazł w jej produkcie śrubę czy odłamek szkła. Taki wypadek niszczy markę firmy oraz może narazić przedsiębiorstwo na wysokie koszty odszkodowania.

Coraz częściej systemy detekcji zanieczyszczeń stają się obligatoryjne

Coraz częściej systemy zarządzania jakością wymagają zastosowania np. rentgenów, które pracują na szybko działających liniach produkcyjnych, gdzie mogą sprawdzać zawartość np. każdego słoika. Ich zadaniem jest wykrycie każdego zanieczyszczenia fizycznego, które mogłoby się dostać do produktu - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Adam Krynicki, prezes Innexim.

Skończył się czas ryzyka

Z jednej strony polscy konsumenci są bardziej wymagający, a z drugiej pod względem bezpieczeństwa żywności prawo zarówno krajowe, jak i unijne na przestrzeni ostatnich lat staje się coraz bardziej restrykcyjne. Obecnie nikt już nie może oszczędzać na bezpieczeństwie.

Największym wyzwaniem w detekcji zanieczyszczeń jest skuteczność urządzeń

Największym wyzwaniem w monitoringu i detekcji zanieczyszczeń jest skuteczność urządzeń wykrywających oraz ich wydajność. Może zdarzyć się sytuacja, że detektor zanieczyszczeń będzie stanowił tzw. „wąskie gardło procesu" i - chociaż skuteczny - będzie znacząco wpływał na wydajność - powiedział Jacek Markiewicz, audytor ISO 9001, ISO 22000, BRC Bureau Veritas Certification Polska. Podkreśla, że detektor skutecznie wykrywa nawet najmniejsze zanieczyszczenie ale okupione jest to mniejszą szybkością linii produkcyjnej.

Zmienia się podejście do bezpieczeństwa żywności

W ciągu ostatnich lat można powiedzieć, że producenci bardziej serio podchodzą do kwestii bezpieczeństwa żywności. Wynika to m.in. z przepisów wspólnotowych w zakresie produkcji bezpiecznej żywności ale też z rosnących wymagań konsumentów i dużej konkurencji - powiedział Jacek Markiewicz, audytor ISO 9001, ISO 22000, BRC Bureau Veritas Certification Polska.

Plastry niebieskie - jak prawidłowo opatrzyć skaleczenie

Gdy już dojdzie do skaleczenia należy przedsięwziąć odpowiednie kroki, zmierzające do przeciwdziałania zakażeniu. Na prawidłowe postępowanie składają się trzy kroki: oczyszczenie rany, dezynfekcja i założenie opatrunku w postaci plastra niebieskiego, lub bandażu niebieskiego.

Rodzaje plastrów

Rodzaje plastrów dostępnych na rynku: plastry niebieskie wykrywalne, plastry przeciwbólowe, plastry nasercowe, plastry antykoncepcyjne i inne

Zagrożenia żywności pod kontrolą

Zagrożenie bezpieczeństwa żywności to każdy występujący w niej czynnik żywności (chemiczny, fizyczny lub mikrobiologiczny), który może spowodować, że staje się ona niebezpieczna dla zdrowia lub życia konsumenta. Oznacza to poważne konsekwencje dla Ciebie jako producenta! Analiza zagrożeń i działania zapobiegawcze pomogą Ci przeciwdziałać takiemu niebezpieczeństwu. Na jakie zagrożenia może być narażony Twój produkt? Co jest ich źródłem?

Kawałek plastiku znaleziony w serniku?

Żadna szanująca się firma nie może sobie pozwolić, aby konsument znalazł w jej produkcie śrubę czy kawałek plastiku. Taki wypadek niszczy markę firmy oraz może narazić firmę na wysokie odszkodowania. Ponadto firma u której zdarzy się taki przypadek musi liczyć się z ewentualnymi wysokimi kosztami wycofania produktu z rynku, oraz trafia na różnego rodzaju listy niebezpiecznych produktów takie jak np. funkcjonujący w całej Unii Europejskiej RASSF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych).

Źródło: Przemysł Spożywczy 2/2010



Produkty wykrywalne testowane na wykrywaczach firmy LOMA loma logo